Proses Penilaian – BGF 2017-04-05T10:37:08+00:00

Evaluation Process

BGF terbuka kepada semua penerima geran dan / atau syarikat yang dapat menunjukkan potensi pertumbuhan yang kukuh. Permohonan akan dinilai di bawah tiga fasa bermula dengan penyerahan Lembaran Fakta Pelabur lengkap yang boleh dimuat turun di sini. Proses penilaian melibatkan tiga fasa utama.

 

Fasa-fasa adalah:

Penilaian awal: Lembaran Fakta Pelabur

Selepas menerima dan mengkaji syarikat Pelabur lembaran fakta, MTDC akan membuat susulan dengan mesyuarat awal dengan syarikat itu untuk menilai perniagaan, pasukan dan peluang yang lebih baik.

 

Pemprosesan: Pembentangan Syarikat & Rancangan Perniagaan

Semasa pembentangan dan perbincangan, usahawan dan / atau pengurusan syarikat perlu menunjukkan laluan pertumbuhan yang jelas dan meyakinkan untuk syarikat – seperti apa yang rancangannya, bagaimana ia akan mencapai rancangan itu dan apakah pencapaian penting yang diperlukan untuk memantau kemajuan. Di samping itu, syarikat itu juga perlu tahu keperluan pembiayaannya, bagaimana dana itu akan digunakan untuk mencapai pertumbuhan dan; akhirnya, apakah “lompat” yang akan datang dalam perniagaan selepas pertumbuhan ini dicapai, dan bagaimana ia akhirnya akan menarik pembiayaan susulan daripada sumber lain seperti VC. Untuk pembentangan, sebagai tambahan kepada slaid, syarikat itu juga perlu mengemukakan 2 atau 3 halaman Ringkasan Eksekutif Perniagaan. Jika MTDC memutuskan untuk menruskan penilaian syarikat itu, ia akan meminta syarikat itu untuk mengemukakan Rancangan Perniagaan yang penuh dan lengkap.

 

Kelulusan Proses: Penyerahan kepada TC & AC

Setelah meninjau Rancangan perniagaan penuh, dan jika idea ini adalah menarik, Pegawai Penilaian kami akan menyusun dan menyediakan laporan sebelum menyampaikan cadangan itu kepada Jawatankuasa Teknikal dana (TC) untuk pertimbangan dan seterusnya mengemukakan cadangan (sama ada untuk meluluskan atau menolak cadangan) kepada Jawatankuasa Kelulusan (AC) untuk keputusan muktamad. AC adalah badan pelaksana akhir dana. Pemohon juga dikehendaki untuk mengemukakan cadangan mereka kepada jawatankuasa masing-masing. Semua pemohon yang berjaya dan tidak berjaya akan dimaklumkan secara rasmi selepas keputusan dibuat oleh AC.